Antoni Clapés va néixer a Sabadell (Barcelona) el juliol de 1948.
És poeta, traductor i editor de poesia.
Des de fa anys viu a Barcelona, on participa activament en la vida cultural —enllà dels circuits oficials.
Poeta
Des de 1964 escriu poesia i textos relacionats amb la poesia.
Fins ara ha publicat dues dotzenes de llibres i nombrosíssims textos en edicions d’art, pròlegs de llibres, plaquettes i antologies.
Conrea una poesia de caire breu, que es vol essencial i despullada d’artificis: nua, austera.
La seva escriptura és una meditació sobre l’ésser i el devenir (el silenci, el text, el llenguatge, el temps, la memòria), i esdevé una indagació sobre aquests temes i sobre la llum —tant en el concepte físic com metafísic— i la naturalesa, per establir zones de sensibilitat compartida amb el lector.
Escriure poesia, per a Antoni Clapés, és «crear, recrear; teixir, desteixir. Cercar un llenguatge on habitar. Voler atrapar l’instant, fer part de l’harmonia i la bellesa de la natura. Del buit del silenci —de la plenitud, doncs— fer-ne néixer la creació per donar nous sentits a un silenci que canvia de significació.»
A part de la poesia, ha reflexionat sobre l’escriptura en diversos textos, però sobretot en els dos volums de Converses i el llibre Fer les cartes, ambdós en diàleg amb Carles Hac Mor, i en les exposicions La casa de l’ésser?, a l’Associació per a les Arts Contemporànies (Vic: 1999) i D’estar a estar, a Container de l’IGAC (Girona: 2008).
La seva poesia ha estat traduïda al francès, espanyol, italià, portuguès, àrab, alemany, polonès, romanès i anglès.
Ha estat distingit amb els premis de Poesia Joan Alcover (1989), Cadaqués a Quima Jaume (2010), Josep Maria Llompart – Cavall Verd (2010) i Nollegiu (2018).
Ha fet lectures de la seva obra a nombrosos indrets de Catalunya —entre els més recents, el Festival de Poesia de Barcelona (2014), Poesia i+ (2017), i Domini Màgic (2018), i en els països de llengua catalana (entre els quals, el Festival de la Mediterrània de Palma, 2015), i en Universitats i Festivals de Poesia a Mèxic (México DF i Guadalajara), al Quebec (Mont-real, Quebec i Trois-Rivières), EUA (San Francisco, Berkeley i Baton Rouge), Xile (Santiago, Valparaíso, Colchagua), Berlín, Beirut, París, Buenos Aires, Londres, Liège, Swansea, Aveiro, Toronto, Kranj (Eslovènia) i Glasgow.
Ha treballat amb els artistes visuals Benet Rossell, Marga Ximénez, Lafon+Rierola, Jaume Ribas, Asunción+Guasch (Projecte ARCA), Pilar Abad i, especialment, amb Alícia Casadesús. I amb els músics Joan Guinjoan i Ferran Fages.
Entre 2015 i 2018 va col·laborar amb l’artista visual Alícia Casadesús en el projecte Microgrames. D’aquesta col·laboració en va sortir publicat el volum Microgrames, que recull tot el material mostrat a l’església de Sant Miquel de Sorerols (Cabrerès) durant quatre caps de setmana consecutius —del febrer al maig de 2017—, juntament amb les anàlisis que en fan els especialistes Jordi Pigem, Joan Nogué, Pepa Balsach, Anna Palomo, Víctor Sunyol i Vicenç Altaió. Un volum esplèndidament editat, amb disseny i direcció artística d’Anton Granero.
Ha escrit nombrosíssimes ressenyes sobre poesia a diversos mitjans de comunicació.
Tradueix poesia del francès i de l’italià.
Ha traduït, sobretot, Philippe Jaccottet.
I poetes quebequeses (Denise Desautels, Nicole Brossard, Diane Régimbald, France Mongeau, Martine Audet, Louise Dupré, Paul Bélanger, Claude Bausoleil), i els poetes de llengua italiana Pietro Civitareale i Remo Fasani.
També ha traduït la prosa de Jules Renard, Marguerite Duras, Christian Bobin, Paul Valéry (Tel Quel), Nicole Brossard i Jean Cocteau.
(Llegiu algunes opinions seves sobre la traducció: http://dom.cat/f6o)
Ha guanyat els premis de Traducció Mots Passants (Dep. de Filologia Francesa i Romànica – Universitat Autònoma Barcelona, 2012) i Rafel Jaume – Cavall Verd (2012) per la traducció de Tomba de Lou, de Denise Desautels, el premi de la crítica Serra d’Or 2020 per la traducció de Tel quel, de Paul Valéry i el Premi PEN de traducció per El desert malva, de Nicole Brossard (2021)
Editor de poesia i activista cultural
Entre 1970 i 1974 va col·laborar en la creació i direcció de Sala Tres, un espai dedicat a l’Art Contemporani.
Al 1976 va obrir a Sabadell la llibreria Els dies i, posteriorment, va crear Les edicions dels dies (1981 – 1986).
Al 1989 va crear, i dirigeix fins ara mateix, Cafè Central, un projecte editorial independent al servei de la poesia. En els seus més de trenta anys d’existència, Cafè Central, a part de més de quatre-centes publicacions (llibres, opuscles, plaquettes), ha dut a terme més de mil accions relacionades amb la poesia (seminaris, presentacions, lectures, performances, cursos, diàlegs). Entre aquests programes continuats, cal mencionar Pas a dos (Barcelona, Vic, Terrassa, Sabadell), Poètiques de la Modernitat (Llibreria Jaimes), Primavera poètica (Aliance Française de Sabadell), Anada-Tornada (poetes quebequesos i catalans), el premi «Jordi Domènech» de Traducció de Poesia, tots ells amb fonda durada de les activitats en el temps. I Dilluns de Poesia (Arts Santa Mònica) i Poesia als Parcs —dos programes que va endegar, i que després van passar a altres mans.
Aquesta informació i tot el catàleg de Cafè Central està recollit en el llibre El que ells van escriure a mi m’ha fet feliç (Trenta anys de Cafè Central), publicat a Balbec #12 (2020).
Ha dirigit cursos i seminaris sobre Friedrich Hölderlin, María Zambrano, les Avantguardes catalanes, John Cage, Màrius Torres, The Black Mountain College, la (nova) poesia quebequesa, Ausiàs March, Jules Renard, Poesia a l’Orient, Poesia i Mística, Poesia i Filosofia, i ha donat conferències sobre Anna Akhmàtova, Denise Desautels, La poesia quebequesa contemporània, la poesia de William Shakespeare, Nicole Brossard, Caspar David Friedrich, Vicente Huidobro, Elizabeth Barrett-Browning, Albert Ràfols Casamada, Grup Gallot, Modest Urgell, Joan Teixidor, Salvatore Quasimodo, Agustí Bartra, Joan Sales, Gabriel Ferrater, Salvador Espriu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Palau i Fabre i J.M. Coetzee, entre altres.
Durant el curs acadèmic 2017-2018 va col·laborar amb Alícia Casadesús en el programa Creadors en Residència (Institut Balmes de Barcelona).
Al 2010, a propòsit del centenari de Màrius Torres, va crear i dirigir l’espectacle Com una espurna, que va ser representat a Lleida, Barcelona, La Garriga, Londres, Girona, Sabadell i Terrassa, amb l’actriu Montse Vellvehí i ell mateix.
Al 2014 va crear i dirigir l’espectacle No t’angoixis per les meves llàgrimes, amb textos extrets de Tomba de Lou, de Denise Desautels, representada a Girona i Barcelona, amb la participació de les actrius Odile Arqué, Nú Miret i Mireia Vidal-Conte i el músic de jazz Paolo Tomaselli.
Al 2015 va crear la lectura Passeig sota els arbres amb Pluja, que combina textos de Jaccottet amb textos propis. Estrenat a la llibreria Jaimes de Barcelona.
Al 2017 va crear Color de terra, sobre textos de Philippe Jaccottet i Tres poetes romanesos (Lucien Blaga, Ana Blandiana, Pic Adrian), estrenat al Festival de Poesia de Girona, amb Corina Oproae.
Al 2019 va crear L’esclat que ara m’ofrenes, sobre la poesia de Lluís Casals, estrenat a l’espai FOC de Sabadell.
Va estudiar Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona i des de 1966 fins a la jubilació al 2013 va treballar com a consultor en la indústria informàtica.
Alguns enllaços:
http://www.escriptors.cat/autors/clapesa/
http://www.visat.cat/espai-traductors/cat/traductor/236/antoni-clapes.html
http://lyrikline.org/index.php?id=162&L=1&show=Poems&author=ac04&cHash=886ef2ccdd
http://www.llegeixbarcelona.net/archives/13875
http://catedradepoesiaespanolacontemporanea.blogspot.com/
http://perso.wanadoo.es/lipmic/Poecat/clapes.htm
http://lamalla.minisites.xtvl.tv/videos/fitxa/1679 (10/05/2010 – Els altres editors)
http://www.barcelonavideojournal.com/watch/227906/Antoni-Clapes
http://barderi.blogspot.com/2010/06/antoni-clapes-entre-la-poesia-25-anys.html
http://www.sant-cugat.net/daltabaix/clap.htm
http://www.barcelonareview.com/20/c_ac.htm
http://paginadeandresmorales.blogspot.com/2007/08/poemas-de-antoni-claps.html
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/21920
http://poetassigloveintiuno.blogspot.com/2011/02/3160-antoni-clapes.html
http://www.drac.com/cac/200403/20040331.html
http://ca.wikipedia.org/wiki/Antoni_Clap%C3%A9s_i_Flaqu%C3%A9
http://www.barcelonareview.com/62/s_ac_ent.html
FACEBOOK: https://www.facebook.com/misterarkadin
TWITTER: @aclapesf
Enllaços amics:
Cafè Central: http://cafecentral-poesia.cat/
Llibres del Segle: htpp://www.llibresdelsegle.com
Víctor Sunyol: htpp://www.victorsunyol.net/
Ramón Andrés: http://www.ramonandres.es/
P.O.L: www.pol-editeur.com
Éditions Verdier: http://www.editions-verdier.fr/v3/
Raig Verd: http://www.raigverdeditorial.cat/
Éditions du Noroît: htpp://www.lenoroit.com/
Maurice Maillard: http://www.et-alors.org/dossier-les-Artistes/Maillard-2008.html
Roman Opalka: http://www.opalka1965.com/fr/index_fr.php