dades biogràfiquesbibliografiatextos críticstextos propis sobre poesiaselecció de poemes
conversa amb carles hac morvideotextos recitatscatàleg de cafè central
resum castellàfrancèsanglèscontacte

fotofotofotofotofotofoto

Antoni Clapés va néixer a Sabadell (Barcelona) el juliol de 1948.

Des de 1964 escriu poesia i textos relacionats amb la poesia.
Fins ara ha publicat dues dotzenes de llibres i nombrosos textos en edicions d’art, pròlegs, plaquettes i antologies.

Ha conreat una poesia de caire breu, que es vol essencial i despullada d’artificis: nua. La seva obra representa una meditació sobre l’ésser i el devenir (el silenci, l’escriptura, el llenguatge, el temps, la memòria), i esdevé una indagació sobre aquests temes i sobre la llum —tant en el concepte físic com metafísic. «Crear, recrear; teixir, desteixir. Cercar un llenguatge on habitar. Voler atrapar l’instant, fer part de l’harmonia i la bellesa de la natura. Del buit del silenci —de la plenitud, doncs— el poeta en fa néixer la creació i dona nous sentits a un silenci que canvia de significació.»

A part de la poesia, ha reflexionat sobre l’escriptura en diversos textos, però sobretot en els dos volums de Converses i el llibre Fer les cartes, ambdós en diàleg amb Carles Hac Mor, i en les exposicions La casa de l’ésser?, a l’Associació per a les Arts Contemporànies (Vic: 1999) i D’estar a estar, a Container de l’IGAC (Girona: 2008).

La seva poesia ha estat traduïda al francès, espanyol, italià, portuguès, àrab, alemany, romanès i anglès.

Ha guanyat els premis de Poesia Joan Alcover (1989), Cadaqués a Quima Jaume (2010),  Josep Maria Llompart – Cavall Verd (2010) i Nollegiu (2018).

Ha fet lectures de la seva obra a nombrosos indrets de Catalunya (entre les quals, al Festival de Poesia de Barcelona de 2014, a Poesia i+ de 2017, a Domini Màgic de 2018) i dels països de llengua catalana (entre els quals, el Festival de la Mediterrània de Palma), i en Universitats i Festivals de Poesia a Mèxic (México DF i Guadalajara), al Quebec (Mont-real, Quebec i Trois-Rivières), EUA (San Francisco, Berkeley i Baton Rouge), Xile (Santiago, Valparaíso, Colchagua), Berlín, Beirut, París, Buenos Aires, Londres, Liège, Swansea, Aveiro, Toronto, Kranj (Eslovènia) i Glasgow.

Ha dirigit cursos i seminaris sobre Ausiàs March, Poesia a l’Orient, Poesia i Mística, Poesia i Filosofia, Friedrich Hölderlin, María Zambrano, les Avantguardes catalanes, John Cage, Màrius Torres, The Black Mountain College, i ha  donat conferències sobre Anna Akhmàtova, Denise Desautels, La poesia quebequesa contemporània, William Shakespeare, Caspar David Friedrich, Vicente Huidobro, Elizabeth Barrett-Browning, Albert Ràfols Casamada, Grup Gallot, Modest Urgell, Joan Teixidor, Salvatore Quasimodo, Agustí Bartra, Joan Sales, Gabriel Ferrater, Salvador Espriu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Palau i Fabre i J.M. Coetzee, entre altres.

Tradueix poesia del francès i de l’italià. Ha traduït, sobretot, Philippe Jaccottet i poetes quebequeses (Denise Desautels, Nicole Brossard, Diane Régimbald, France Mongeau), i la prosa de Jules Renard, Christian Bobin i Jean Cocteau. (Llegiu algunes opinions seves sobre la traducció: http://dom.cat/f6o)

Ha guanyat els premis de Traducció Mots Passants (Dep. de Filologia Francesa i Romànica – Universitat Autònoma Barcelona, 2012) i Rafel Jaume – Cavall Verd (2012) per la traducció de Tomba de Lou, de Denise Desautels.

Al 2010, a propòsit del centenari de Màrius Torres, va crear i dirigir l’espectacle Com una espurna, que va ser representat a Lleida, Barcelona, La Garriga, Londres, Girona, Sabadell i Terrassa, amb l’actriu Montse Vellvehí i ell mateix.
Al 2014 va crear i dirigir l’espectacle No t’angoixis per les meves llàgrimes, amb textos extrets de Tomba de Lou, de Denise Desautels, representada a Girona i Barcelona, amb la participació de les actrius Odile Arqué, Nú Miret i Mireia Vidal-Conte i el músic de jazz Paolo Tomaselli.

Al 2015 va crear la lectura Passeig sota els arbres amb Pluja, que combina textos de Jaccottet amb textos propis.

Al 2017 va crear Color de terra, sobre textos de Philippe Jaccottet.

Ha col·laborat amb ressenyes sobre poesia a les pàgines literàries de l’Avui, La Vanguardia, The Barcelona Review, Reduccions, Transversal, Caràcters i Sonograma.

Al 1976 va obrir a Sabadell la llibreria Els dies i, posteriorment, va crear Les edicions dels dies (1981 – 1986).

Al 1989 va crear, i dirigeix fins ara mateix, Cafè Central, un projecte editorial independent al servei de la poesia. En els seus prop de trenta anys d’existència, Cafè Central, a part de més de quatre-centes publicacions (llibres, opuscles, plaquettes), ha dut a terme més de mil accions relacionades amb la poesia (seminaris, presentacions, lectures, performances, cursos, diàlegs).

Entre 1970 i 1974 va col·laborar en la creació i direcció de Sala Tres, un espai dedicat a l’Art Contemporani.

Ha treballat amb els artistes plàstics Benet Rossell, Marga Ximénez, Lafon+Rierola, Jaume Ribas, Asunción+Guasch (Projecte ARCA), Alícia Casadesús i Pilar Abad.

Entre 2015 i 2018 va col·laborar amb l’artista Alícia Casadesús en el projecte Microgrames. D’aquesta col·laboració n’ha sortit publicat el volum Microgrames, que recull tot el material mostrat a Sant Miquel de Sorerols durant quatre caps de setmana del frebrer al maig de 2017, juntament amb les anàlisis que en fan els especialistes Jordi Pigem, Joan Nogué, Pepa Balsach, Anna Palomo, Víctor Sunyol i Vicenç Altaió. Un volum esplèndidament editat, amb disseny i direcció artística d’Anton Granero.

Va estudiar Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona i des de 1966 fins a 2013 va treballar com a consultor en la indústria informàtica.

a

Alguns enllaços:

 

http://www.escriptors.cat/autors/clapesa/

http://www.visat.cat/espai-traductors/cat/traductor/236/antoni-clapes.html

http://lyrikline.org/index.php?id=162&L=1&show=Poems&author=ac04&cHash=886ef2ccdd

http://www.enciclopedia.cat/enciclop%C3%A8dies/gran-enciclop%C3%A8dia-catalana/EC-GEC-0281814.xml?s.q=clapes#.Urm1ohVh_IU

http://www.llegeixbarcelona.net/archives/13875

http://catedradepoesiaespanolacontemporanea.blogspot.com/

http://cultura.gencat.cat/ilc/qeq/fitxaAutors.asp?nom1=clapes&nom2=&cerca=Cerca&quinform=form1&NRegistre=&idregistre=4513

http://perso.wanadoo.es/lipmic/Poecat/clapes.htm

http://lamalla.minisites.xtvl.tv/videos/fitxa/1679 (10/05/2010 – Els altres editors)

http://www.barcelonavideojournal.com/watch/227906/Antoni-Clapes

http://barderi.blogspot.com/2010/06/antoni-clapes-entre-la-poesia-25-anys.html

http://www.sant-cugat.net/daltabaix/clap.htm

http://www.barcelonareview.com/20/c_ac.htm

http://paginadeandresmorales.blogspot.com/2007/08/poemas-de-antoni-claps.html

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/21920

http://poetassigloveintiuno.blogspot.com/2011/02/3160-antoni-clapes.html

http://www.drac.com/cac/200403/20040331.html

http://ca.wikipedia.org/wiki/Antoni_Clap%C3%A9s_i_Flaqu%C3%A9

http://www.barcelonareview.com/62/s_ac_ent.html

FACEBOOK: https://www.facebook.com/misterarkadin

TWITTER: @aclapesf

 

Enllaços amics:

Cafè Central: http://cafecentral-poesia.cat/
Llibres del Segle: htpp://www.llibresdelsegle.com
Víctor Sunyol: htpp://www.victorsunyol.net/
Ramón Andrés: http://www.ramonandres.es/
P.O.L: www.pol-editeur.com
Meteora editorial:  http://www.editorialmeteora.com/
Éditions Verdier: http://www.editions-verdier.fr/v3/
Raig Verd: http://www.raigverdeditorial.cat/
Éditions du Noroît: htpp://www.lenoroit.com/
Maurice Maillard: http://www.et-alors.org/dossier-les-Artistes/Maillard-2008.html
Roman Opalka: http://www.opalka1965.com/fr/index_fr.php